23.10.2013

piekę amerykańskie brownie!

                                                                                

                                                                                 

Znane na cały świat amerykańskie ciastka, bardzo czekoladowe. Proste w przygotowaniu. Jedno z najczęściej robionych domowych ciastek. Nazwa pochodzi od ich brązowego koloru.

Składniki:

  • 300 g ciemnej, gorzkiej czekolady (70%)
  • 225 g masła
  • 3 całe jajka
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 275 g miałkiego cukru (do wypieków)
  • 135 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
  • Piekarnik nagrzewam do 160 stopni. Formę o wymiarach 20 x 30 cm smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.
  • 1/3 ilości czekolady (1 tabliczkę 100 g) ścieram na tarce o grubych oczkach i odstawiam do lodówki.
  • Resztę czekolady łamię na kostki i rozpuszczam w rondelku razem z posiekanym na kawałki masłem, na małym ogniu. Staram się nie podgrzewać zbytnio masy, tylko rozpuścić i odstawić z ognia.
  • Jajka ubijam na puszysto z wanilią i cukrem.
  • Dodaję masę czekoladową i razem przez chwilkę miksuję na wolnych obrotach.
  • Dodaję przesianą mąkę, sól i delikatnie i dokładnie mieszam na jednolitą masę (można mikserem na małych obrotach).
  • Przekładam do przygotowanej formy.
  • Posypuję startą czekoladą z lodówki.
  • Piekę przez 20 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia
  • (kwestiasmaku.com)


                   

m.