14.03.2012


Co zawdzięczamy Amerykanom w kuchni? Fastfood i niezdrowe słodycze? Nie tylko. Kuchnia zza Oceanu to bogaty zbiór dań, który powstał w największym tyglu narodów na świecie.
Przez stulecia kształtowały ją zwyczaje napływających na Nowy Kontynent narodów. Kuchnia północnomerykańska stanowi dziś zbiór dań różnorodnych tak, jak zamieszkujący ją ludzie. Potrawy, które przybyły wraz imigrantami do Ameryki, przez lata modyfikowane, dziś kojarzone są właśnie z nią. Tak jak na przykład hamburgery i hot dogi, które wywodzą się z niemieckiej tradycji kulinarnej, ale dziś nikt nie ma wątpliwości, z jakim miejscem na mapie je utożsamiać.

Jambalaya

Słynna nowoorleańska potrawa to mieszanina ryżu oraz warzyw przyprawiona na ostro. Słowo "jambalaya" to połączenie francuskiego "jambon" (szynka) oraz "ya", które w dialektach afrykańskich oznacza ryż.

Chowder

Zupa o anglosaskim rodowodzie zyskała dużą popularność w USA, szczególnie na wschodnim wybrzeżu, choć z upodobaniem jadana również w Australii i Nowej Zelandii. Przygotowuje się ją na bazie wywaru z łbów rybich oraz ości i boczku. Dla wielu Amerykanów jednak najważniejszą odmianą zupy jest clam chowder. Potrawa zawiera małże i gotowana jest na bazie bulionu.

Skrzydełka Buffalo

Smażone kurze skrzydełka oblepione pikantnym sosem cayenne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni północnoamerykańskiej. Jest wiele historii, które opisują powstanie tej smacznej potrawy. Większość z nich wiąże się z barem Anchor w Buffalo w stanie Nowy Jork oraz jego współwłaścicielką, Teresą Belissimo. Był październikowy wieczór 1964 roku. Syn Teresy, Dominic, w ostatniej chwili oznajmił, iż zamierza odwiedzić rodziców wraz z grupą przyjaciół z collegu. Teresa nie mając już żadnych składników sięgnęła po kurze skrzydełka, które zazwyczaj wyrzucała lub karmiła nimi zwierzęta. Skrzydełka polała pikantnym sosem cayenne, a jako przystawkę podała selera naciowego oraz dressing z sera blue. I tak narodziło się jedno z ulubionych dań Amerykanów.

Brownie

Deser o czysto amerykańskim rodowodzie. Płaski czekoladowy placek powstał w 1893 roku w kuchni Palmer House Hotel. Bertha Palmer poprosiła szefa kuchni, by specjalnie na zbliżającą się wystawę światową w Chicago przygotował ciasto, które z łatwością mieściłoby się w ręce i można je było wygodnie jeść z tacek. Hotelowy kucharz stanął na wysokości zadania. Skromne czekoladowe ciasto spotkało się z dużą przychylnością, a dziś jest ogromnie popularne nie tylko w USA.

by ugotuj.to